A startvonalon állunk!

Közösségi alapítvány indul Óbudán

Sajtóközlemény
(2021. április 23.)

A kerületben élők kezdeményezésére tavaly nyáron megalakult egy civil szervezőcsoport, céljuk, hogy egy közösségi alapítvány létrehozásával a helyi ügyeket helyi támogatókkal kapcsolja össze Óbuda-Békásmegyer területén. Az alapítvány várhatóan késő tavasszal kezdi meg hivatalos működését.

A közösségi alapítvány egy civil szervezet – egy településen, illetve Budapesten egy kerületben –, amely a helyi összefogásra épít, tagjai helyspecifikus célok eléréséért dolgoznak. Adományt, erőforrást gyűjt és oszt, helyi kezdeményezéseket támogat az alapítvány, ezáltal a közösséget erősíti: a szomszédságokat, a lakóhelyi felelősségvállalást, a kerülethez tartozás érzését. Az alapítvány másik fontos feladata, hogy munkája során a helyi lakosok, cégek, civil szervezetek és az önkormányzat között hidat építsen.

A közösségi alapítvány világszerte elterjedt formája a helyi fejlesztésnek, missziója a társadalmi bizalom növelése, a helyi identitás és a közösségi összefogás erősítése. Közösségi alapítványoknak köszönhető többek között a Ferencváros számos szociális, kulturális és sportprogramja, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely köztereinek fejlesztése, Pécsett a Kajakommandó és a Szomszédság Akadémia, Németországban több pályakezdési ösztöndíj. A projektek minden esetben a helyi támogatásnak köszönhetően valósulhattak meg. A közeljövőben az óbudai kezdeményezés mellett országszerte további 6 közösségi alapítvány kezdi meg a működését.

Az óbudai csoport 2020-ban két ízben is sikerrel pályázott a Gyökerek és Szárnyak Alapítványnál, akiktől szakmai és anyagi támogatást kapott. 2021 tavaszán a csoport közösségi finanszírozású kampányt hirdetett az alapítói tőke összegyűjtésére, amelyen 33 helyi adományozótól összesen 400.000 forint támogatás gyűlt össze. Ezzel az induló tőkével, valamint a további kampányokkal a kerület jólétét, környezetének javulását, a szomszédsági kapcsolatok erősödését, Óbuda-Békásmegyer civil közösségeinek fejlődését kívánja támogatni. A csoport 2021. április 20-án nyújtotta be a Fővárosi Bíróságnak az alapítvány megalakulásához szükséges dokumentumokat, várhatóan késő tavasszal kezdik meg működésüket.

Az óbudai közösségi alapítvány várja a harmadik kerületben élők, dolgozók, tanulók, helyi vállalkozók vagy az ide kötődők csatlakozását önkéntesként, helyi ügyek pártfogóiként, támogatóiként, hogy a hivatalos alapítványi bejegyzést követően minél szélesebb körben kezdhesse meg munkáját.

Mindenütt van többlet, és mindenütt van hiány. Kössük össze a lehetőségeket!

 

További információk:

Elérhetőség:

kozossegialapitvany3ker@gmail.com

Blog:

https://legyenkozossegialapitvanyobudan.blog.hu/

Facebook:

https://www.facebook.com/harmadik.keruleti.kozossegi.alapitvany