Jóbuda Közösségi Alapítvány

Krízis alap indul az ukrajnai menekülteket segítő helyi közösségek számára

Krízis alapot hozott létre a Jóbuda Közösségi Alapítvány az ukrajnai menekülteket segítő óbudai közösségek támogatására. Az alap lehetőséget ad a célzott helyi adományozásra és támogatásra.

Az ukrajnai háború okozta rendkívüli helyzetben a JÓbuda is kereste a cselekvés lehetőségeit. Közösségi alapítványként egy elkülönített pénzügyi keret, a Krízis alap létrehozásáról döntöttünk, melyből a menekülteket segítő közösségeket támogatjuk. A Krízis alap első támogatásában a nyíregyházi Helyi Szálak Közösségi Alapítvánnyal működtünk együtt: egy mosógépet vettünk egy határmenti kistelepülés, Uszka számára, hogy az Uszkai Református Egyház, a Nemzeteknek Világosság Gyülekezet és az MPE Szabad Keresztény Egyház közös szervezésében kialakított átmeneti menekültszállón naponta tudjanak tiszta ágyneműt adni a menekült családoknak.

Mivel azóta már a kerületünkben is egyre több helyen fogadnak be menekülteket, helyben szeretnénk további támogatásokat adni azoknak a közösségeknek, akik felvállalták menekültek befogadását, vagy más módon nyújtanak segítséget. Erre a célra 100.000 Ft-ot fizettünk be a Krízis alapba.

Alapelvünk, hogy azokat támogatjuk, akik máshonnan nem (vagy alig) jutnak támogatáshoz. Elkezdtük megkeresni a menekülteket segítő óbudai közösségeket és felvenni velük a kapcsolatot, hogy megismerjük tevékenységüket és a hatékony támogatás formáját. Ha te is fontosnak tartod, hogy helyben támogasd a menekülteket segítőket, a Jóbuda Közösségi Alapítvány Krízis alapja várja pénzadományodat.

Most minden forint kettőt ér, mert a Krízis alapba érkező adományokat a JÓbuda megduplázza (200.000 Ft erejéig).

Számlaszám: 16200010-10114850 Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány. A megjegyzésbe kérjük, írd be: Krízis alap! Örülünk, ha e-mail címed és keresztneved is megadod, mert akkor személyesen tudunk tájékoztatni a támogatásokról.

Munkánkat azzal is támogathatod, hogy együttműködsz velünk az óbudai, menekülteket segítő közösségek felkutatásában. Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk: kozossegialapitvany3ker@gmail.com

(További információk és kapcsolódási lehetőségek: https://legyenkozossegialapitvanyobudan.blog.hu/)

img_20220311_114018_3_1.jpg

img_20220311_114018_2.jpg

 

 

 

 

Évértékelő és tervező találkozó a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal

Milyen a jó kísérő? Bátorít, dicsér, kérdez, megosztja a gondolatait - és ezzel megtart, erősít, új kapukat nyit. Ebben volt részünk múlt hétfőn, amikor a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány csapatával közösen értékeltük az elmúlt évet, és terveztük az ideit.

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány nem csak a JÓbuda munkáját kíséri - támogatja. A KözösALAPON programról, a közösségi alapítványokkal kapcsolatos munkájukról ezt az összefoglalót írták nekünk: 

„A 2021-es évről néhány szó és szám: az évet 2 közösségi alapítvánnyal és 7 szervezőcsoporttal kezdtük, a végére az eredmény 7 közösségi alapítvány és olyan csoportok, amelyek továbbra is azon dolgoznak, hogy egyszer legyen saját alapítványuk. Az év során összesen 10 partnerrel voltunk szorosabb-lazább kapcsolatban.

A szervezőcsoportok / friss alapítványok kb. 3 millió forintos ráfordítással kb. 10 millió forint helyi adományt gyűjtöttek! A két nagy múltú, jelenű és jövőjű közösségi alapítvány 2021-ben nagyjából 60 millió forintot mozgatott meg. Tevékenységetek nagyságrendileg 5000 fő támogatta pénzzel és sokan pro bono szolgáltatással, tárgyi felajánlással vagy önkéntes munkával járultak hozzá munkátok sikeréhez, és vettek részt programjaitokon. A munkátok országszerte potenciálisan 1 millió embert érhet el.
A pandémia ellenére is több országból látogatták meg a GYSZA-t és néhányatokat, hogy elmondjuk, hogyan dolgozunk együtt. Voltak a szomszédos Ausztriából és Szerbiából, de Kolumbiából is eljöttek kollégáink tanulni és együtt gondolkodni látva a sikereiteket, de sok más országban is nagyon elismerően tekintenek a munkátokra, és csak álmodoznak arról, hogy egyszer erre a szintre lépnek, mint ti :). A tavalyi év a KözösALAPON program eddigi legsikeresebb éve, de a siker közös.”

És egy kicsit idézünk a kísérőnktől, aki nem engedi el a kezünket, és mindenben segít:

„Kedves Csapat!

Nagyon jó volt veletek találkozni és nagyon jó volt hallani Benneteket beszélni arról, milyen kérdések foglalkoztatnak Benneteket.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy így összeálltatok, és ennyire sok időt, energiát beletetteket egy olyan álomba, amely lassan, de biztosan kerületi valósággá válik. Nagy öröm és egyben nagy felelősség is támogatni benneteket. […]

Nagyon erős, okos és jól szervezett csapat vagytok. Láthatóan jól ismeritek a kerületet és nagyon körültekintően, felelősen gondolkoztok róla.”

Tisztában vagyunk vele, hogy még az elején vagyunk, rengeteg munka vár még ránk, és ehhez nagyon sokat kell tanulnunk, de bevalljuk, nagyon jó esik a dicséret – és új lendületet is ad a folytatáshoz. Átbeszéltük az idei év célkitűzéseit, irányait, és el is kezdtük megvalósítani a terveinket – ehhez biztonságot ad, hogy mindebben partnerként számíthatunk a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatására. 

Köszönjük nektek: Kovács Edit, Benedek Gabriella, Hámori György, Scsaurszki Tamás, Bardócz Iván!

Köszönjük a Vasmacska KávéZoo-nak a helyet, a lehetőséget, és a kedvességet! 

20220214_182134.jpg

20220214_182149.jpg

20220214_190954.jpg

süti beállítások módosítása