Jóbuda Közösségi Alapítvány

Hogy miért indulunk a Swimathonon?

Mert hiszünk abban, hogy Óbuda közösségi élete nem csak az immár húsz tagú szervezőcsoport szívügye, hanem az egész kerületé.

Csapatunk öt tagja különféle izgalmas kihívásokat vállalt - ezekről a következő posztokban fogunk mesélni -, hogy összegyűjtsünk legalább 700 000 forintot az alapítványunknak.

Hogy mire fordítjuk a támogatásotokat?

Hát JÓbudára: olyan helyi ügyekre, kezdeményezésekre, projektekre, amelyektől jobb lesz Óbudán élni, tanulni, dolgozni, amelyek összehozzák az embereket, hozzáférhetőbbé teszik a szolgáltatásokat, élhetőbbé a környezetet. Vannak programok, amelyeket magunk kezdeményezünk - most helytörténeti séták, később bringatárolók, még később közösségi szerelde, hogy csak párat említsünk -, de inkább mások kezdeményezéseit szeretnénk támogatni, például szomszédsági programokat, a fogyatékkal élő fiatalok nappali ellátását, környezetszépítést... Egy biztos: mindehhez pénz (is) kell, erre gyűjtünk.

Ráadásul most minden forint kettőt ér, mivel ha december végére össze tudunk gyűjteni kétmillió forint adományt, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány megduplázza, így 2022-ben már pályázatot tudunk hirdetni a legjobb helyi ügyek támogatására!

Kövessetek minket, szurkoljatok nekünk, hamarosan jönnek a kihívások!

Hamarosan indul a Swimathon!

A Swimathon egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány, és egyben egy sokszereplős és jó hangulatú közösségi esemény, amin mi is részt veszünk!

Hagyományosan egy uszodában rendezik meg - a kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatást, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”: nem csak magukat teszik próbára a vállalt táv teljesítésével, hanem gyűjtenek is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért. Idén ez a pandémia miatt kicsit másképp lesz, szabadon választható, hogy ki hogyan teljesíti a kihívást, és gyűjti a támogatást az általa képviselt ügy számára.

efe-kurnaz-i9qwgoradxi-unsplash.jpg

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét, és gyűjteni komoly támogatást. Ott a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók, Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak. De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet, Romániában több város ​is sikerrel rendez ilyet évről évre. Nálunk a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány szervezi - a kurátorai akkor szerettek bele a Swimathonba, amikor a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál láttak először ilyet egy tanulmányút keretében, 2014-ben.  

Az idei Swimathonról ITT találsz bővebb információt. Kövess minket, szurkolj nekünk! :) 

 

JÓbudai séta a Csúcshegyen

 

Ezekben a hetekben sokat foglalkozunk a kerület megismerésével. Múlt szombaton a szervezőcsapat egyik tagja, Kádár Péter vezetett egy sétát a Csúcshegyen. Láttuk a római kori villák nyomait a Menedék a Csúcshegy Barátainak Egyesület által létesített tanösvényen, ahol információs táblák mesélnek a hegy történetéről és nevezetességeiről. Megkóstoltuk a Katalin-forrás vizét, megnéztük az Ekler-keresztet, felkerestük a Csúcshegy legöregebb és legújabb kútját, a régi vasútállomás-épület helyét és még néhány kedves csacsival is találkoztunk. Nem csak a hegyről tanultunk, de a bezártság hosszú hónapjai után végre egymással is találkozhattunk, s így a 7 kilométeres séta (köszönjük, Péter!) meg se kottyant a hirtelen kitört májusi kánikulában. :)

A közös séta olyan jó élmény volt, hogy elhatároztuk, sok ilyet szervezünk a nyár folyamán. Várunk Titeket is Óbuda rejtett szépségeinek felkutatásában, amiben nem ismerünk határt: a Dunától a Goldberger-birodalomig, a római kortól a hatvanas évekig minden sorra kerül.

Figyeljétek az infókat és gyertek JÓbudázni!

 

süti beállítások módosítása