Decemberi online nyílt nap

Legyen közösségi alaptvány Óbudán!

dec17.jpg


A 2020. december 17-én 11 érdeklődő részvételével tartottuk meg online nyílt napunkat. A találkozó célja az volt, hogy az érdeklődők megismerhessék munkánkat, céljainkat és terveinket, és új tagokat vonhassunk be a leendő közösségi alapítvány tevékenységébe, akár mint a szervezőcsapat tagja, akár mint ötletadó vagy támogató.

A beszélgetés bemutatkozásokkal kezdődött, majd Gyenes Zsuzsa a szervezőcsoport részéről elmondta, hogy „a közösségi alapítvány jogi  formáját tekintve alapítvány. Attól közösségi, hogy egy adott helyi közösségre, egy lokalitásra (kisebb régióra, nagyobb településre, Budapesten egy kerületre) fókuszál: helyből  gyűjt adományokat (nem csak pénzt, pénzből nem csak nagy összegeket és nem csak  vállalkozóktól), hogy abból helyi (közösségi) kezdeményezéseket támogasson (nem  formalizált közösségekét is). Közösségi, mert mindezzel a helyi közösséget építi, és  közösségi, mert közösségi módon működik.”

A résztvevőket beavattuk a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal való együttműködésbe, amelynek lényegi pontja, hogy ha nyerünk a 2. körös pályázatban, akkor további szakmai támogatást kapunk tőlük, illetve ha a bírósági bejegyzéssel hivatalosan is megalakul a közösségi alapítvány, és ez év végéig sikerül összegyűjtenünk 2 millió forintot, hogy támogatni tudjuk a helyi ügyeket, akkor azt további 2 millió forinttal egészítik ki, amellyel ugyancsak a helyi közösséget tudjuk gazdagítani.

Az elkövetkezendő 1 év terveiről is beszéltünk a résztvevőknek. Elmondtuk, hogy – remélve, hogy  idővel a személyes találkozások is lehetővé válnak – a kerületet szeretnék minél jobban megismerni, főképp beszélgetésekkel: civilekkel és vállalkozókkal, valamint intézményekkel,  egyházakkal és más szereplőkkel a kerület minden részén. Ezekre a beszélgetésekre építve szeretnénk megalapozni a távlati stratégiánkat.

Az este további részében az érdeklődőkkel arról beszélgettünk, hogy hogyan tudnak csatlakozni a szervezőcsapathoz vagy egy-egy munkacsoporthoz, illetve hogy milyen ügyeket látnak Óbudán, amivel a közösségi alapítványnak fontos lenne foglalkoznia. A felelős állattartáson kívül többekben felmerült az a gondolat, hogy az emberek nagyon sokszor nem nyitottak egymásra, és emiatt nincsenek helyi kisközösségek (szomszédságok), ez ügyben lenne mit tenni. Említették többen, hogy többek  között a bővülő lakosságszám miatt is fontos lenne a közösségteremtés, a  szemléletformálás, illetve fontosnak gondolják a kerület zöldítését és a lakókörnyezet  védelmét is.

Összességében a 2 órás beszélgetés nagyon hamar eltelt, s úgy éreztük az esemény végére, hogy nagyon sokat kaptunk a résztvevőktől. Az esemény sikerét mutatja, hogy a résztvevők közül hatan csatlakoztak szervezőcsapatunkhoz, így a januári első nagyobb stábmegbeszélésünket már velük kiegészülve tartottuk. 

Címkék: hírek