Jóbuda Közösségi Alapítvány

Közös sikerünk

Hétfőn kiküldtük ötödik, egyben kampányzáró hírlevelünket! 

Ha valaki még nem iratkozott fel rá, akkor itt elolvashatja.

A hírlevélben elolvashatjátok többek között, hogy:

  • 2021. február 28-ig tartó alapító vagyon kampányunkra 30 adományozó összesen 365.166 Ft-ot utalt át részünkre,
  • hogyan is született meg a közösségi alapítvány ötlete, kik támogatnak útunkon, és miket tervezünk az elkövetkezendő időszakban,
  • a szervezőcsapat motivációiról láthattok egy rövid videót,
  • március 5-én tartjuk következő nyílt napunkat.

Ha szeretnéd elolvasni kampányunkkal kapcsolatos hírleveleinket, amelyben sok, sok hasznos információt lehet olvasni rólunk, akkor "Alapító vagyon kampány" cikkünk végén megtalálhatod őket. 

Hírleveleink ezután várhatóan havonta fognak megjelenni, ha még nem iratkoztál fel rá, akkor itt megteheted!a_mondatok_vege.jpg

Honnan jöttünk és hová tartunk?

Egyre több olvasója van a blogunknak, úgy éreztük, ideje elmesélni nektek azt a fél éves munkát, ami a „Legyen közösségi alapítvány Óbudán” szervezőcsapata mögött áll.

Amikor tavaly augusztus végén a két karantén közötti rövid, de szabad és örömteli időszakban először találkoztunk Csillaghegyen, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy hónapokkal később itt fogunk tartani. Gyenes Zsuzsa hívott meg minket, a legtöbben csak őt ismertük a csapatból – volt, aki személyesen vele sem találkozott még –, egyszóval nyolc, javarészt egymásnak ismeretlen ember ült le egy esti kávézásra, hogy meghallgassa Zsuzsát, mi is foglalkoztatja mostanában. Ő pedig beszélni kezdett a közösségi alapítványokról, a Magyarországon, Európában és a világ sok más pontján már működő szervezetekről – nem rábeszélve, de mindannyiunkban fölkeltve a kíváncsiságot. Annyira, hogy a rá következő héten megint ott ültünk a kávézó teraszán, hallgattuk, tanakodtunk, és ez így ment néhány hétig. Szeptember elején Zsuzsa hátizsákjából előkerült néhány gesztenye, és a kávéscsészék között elkezdte kirakosgatni egy szervező projekt lépéseit. Egyikünk fejében sem fordult meg a kétely, hogy Óbudán miért is ne lehetne létrehozni egy olyan civil szervezetet, amely a helyi erőforrásokra támaszkodva, helyi igényeket igyekszik kielégíteni.

Szeptember közepén beadtunk egy pályázatot a Gyökerek és Szárnyak Alapítványhoz (továbbiakban: GySzA), amely a magyarországi közösségi alapítványok „inkubátora”, a ferencvárosi és a pécsi közösség is az ő gyökereikből táplálkozva, az ő szárnyaik alatt fejlődött ki, illetve közösségfejlesztőnket is ők támogatták. A pályázatot megnyertük, és így belekerültünk a GySzA szakmai képzésébe hat másik csapattal együtt, akik az ország különböző településein hasonló kezdeményezésbe fogtak, mint mi.

Az ősz folyamán három workshopon (kuratórium és alapítás, adományszervezés, adományosztás) vehettünk részt a többi csapattal, módszereket, jógyakorlatokat tanultunk, a kérdéseinkre szakszerű válaszokat kaptunk, miközben minden héten legalább egyszer mi magunk is összejöttünk egy online találkozóra, hogy továbbgondoljuk a leendő alapítvány munkáját.

December közepén egy második pályázatot is elkészítettünk és beadtunk a Gyökerek és Szárnyak Alapítványhoz, ami már a konkrét terveinkről szólt. És azon a napon – a karácsony előtti héten – megszerveztük az első online nyílt napunkat, amelyre a kerületben élő-dolgozó ismerőseinket hívtuk, abban a reményben, hogy újabb csapattagokra találunk.

Így is lett, remek és elkötelezett tagokkal sikerült gyarapodnunk, ezután már tizenketten ültünk legalább hetente egyszer a monitor előtt, és alakítgattuk a tennivalók részleteit: mi legyen az alapítvány neve? Mekkora alapító vagyont kell összegyűjtenünk az induláshoz? Ki fog segíteni a weboldal, a logó, a kapcsolatrendszer kialakításában, ki ért a civil jogi ügyekhez?

Január közepén jött a hír: a GySzA nagyon eredményesnek értékelte a pályázatunkat, hisz bennünk, és 2021. évi munkánkat további mentorálással, szakmai utakkal és egymillió forinttal támogatja! Nehéz leírni, mit éreztünk. Ekkor már készen állt a kampánytervünk, hogy milyen módszerrel tudjuk összegyűjteni a bírósági bejegyzéshez szükséges 300 000 Ft alapító vagyont.

Január utolsó hetében elindítottuk az első kampányunkat, amelynek az volt a célja, hogy az alapító vagyont összegyűjtsük. Hetente új hírlevelet küldünk az ismerősöknek, a szépen gyarapodó érdeklődőknek, és számunka is hihetetlen módon február 13-án elértük, a kampány végére pedig meghaladtuk a kitűzött célt: 365.166 Ft-ot adott össze az alapító tőkére 30 adományozó. 

A második sikeres pályázat során egy komoly felajánlást is kaptunk a GySzA-tól: ha 2021. december 31-ig sikerül összegyűjtenünk kétmillió forintot, ők ugyanennyit tesznek hozzá. Ez lehetővé tenné, hogy 2022-ben kétszer akkora összeget tudjunk helyi kezdeményezések támogatására fordítani. Kemény munka lesz, de miután az első kampányunk az alapító tőke összegyűjtése elképesztően jól sikerült, már kezdjük érezni, hogy a közösségi alapítvány nem csak nekünk fontos, hanem másoknak is a kerületben, hiszen beigazolódott, amiben hittünk: valóban van helye, van jövője egy közösségi alapítványnak Óbudán!

Most itt tartunk. Jelenleg az alapító okirat szövegezésével foglalkozunk, közben megkezdjük a kerületi civil szervezetekkel való kapcsolatfelvételt.

Felajánlásokat gyűjtünk (legyen az pénzadomány vagy önkéntes munka), mindenkire számítunk, aki ötlettel, munkával, felajánlással, részvétellel, vagy csak csupán jó szándékkal és a jó hírünk terjesztésével szívesen mellé állna Óbuda hamarosan létrejövő közösségi alapítványának. Mert együtt többek vagyunk!

És hogy mit tervezünk az idei évre?

Ötletekkel teli a puttonyunk (pl. szívességbank, biciklisek életének könnyítése, kutyás közösségek bevonása, a II. kerületi szervezőcsoporttal közös akció), de amire most igazán koncentrálunk: szeretnénk egyrészről a kerületet és az itt élőket jobban megismerni, másrészről, az igényeket  még inkább körbejárni annak érdekében, hogy célzottan tudjunk támogatni olyan ügyeket, amelyek Óbudát lázban tartják.  Ezzel egyidőben - ahogy a járványhelyzet engedi - szeretnénk tematikus sétákat szervezni a kerületben, hogy minél többen megismerhessék az értékeit, a gazdag történelmi és ipari múltjától a sportéletén át a természeti kincsekig. A nyári időszakra adománygyűjtő koncerteket, garázsvásárt, művészeti árverést is tervezünk annak érdekében, hogy összegyűljön a kétmillió forint, hogy kaphassunk még kétmillió forintot, amit a helyi közösségre tudunk fordítani.  

Jön a tavasz! Ébredezünk mi is, reméljük te is. Ha szeretnél a szervezőcsapat tagja lenni, vagy csak érdekel a közösségi alapítvány gondolata vagy a munkánk, akkor gyere el március 5-én tartandó online nyílt napunkra! Hozz ötletet, tapasztalatot, felajánlást, légy a barátunk, légy te is aktív szereplője a közösségnek! Várunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása