Honnan jöttünk és hová tartunk?

Egyre több olvasója van a blogunknak, úgy éreztük, ideje elmesélni nektek azt a fél éves munkát, ami a „Legyen közösségi alapítvány Óbudán” szervezőcsapata mögött áll.

Amikor tavaly augusztus végén a két karantén közötti rövid, de szabad és örömteli időszakban először találkoztunk Csillaghegyen, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy hónapokkal később itt fogunk tartani. Gyenes Zsuzsa hívott meg minket, a legtöbben csak őt ismertük a csapatból – volt, aki személyesen vele sem találkozott még –, egyszóval nyolc, javarészt egymásnak ismeretlen ember ült le egy esti kávézásra, hogy meghallgassa Zsuzsát, mi is foglalkoztatja mostanában. Ő pedig beszélni kezdett a közösségi alapítványokról, a Magyarországon, Európában és a világ sok más pontján már működő szervezetekről – nem rábeszélve, de mindannyiunkban fölkeltve a kíváncsiságot. Annyira, hogy a rá következő héten megint ott ültünk a kávézó teraszán, hallgattuk, tanakodtunk, és ez így ment néhány hétig. Szeptember elején Zsuzsa hátizsákjából előkerült néhány gesztenye, és a kávéscsészék között elkezdte kirakosgatni egy szervező projekt lépéseit. Egyikünk fejében sem fordult meg a kétely, hogy Óbudán miért is ne lehetne létrehozni egy olyan civil szervezetet, amely a helyi erőforrásokra támaszkodva, helyi igényeket igyekszik kielégíteni.

Szeptember közepén beadtunk egy pályázatot a Gyökerek és Szárnyak Alapítványhoz (továbbiakban: GySzA), amely a magyarországi közösségi alapítványok „inkubátora”, a ferencvárosi és a pécsi közösség is az ő gyökereikből táplálkozva, az ő szárnyaik alatt fejlődött ki, illetve közösségfejlesztőnket is ők támogatták. A pályázatot megnyertük, és így belekerültünk a GySzA szakmai képzésébe hat másik csapattal együtt, akik az ország különböző településein hasonló kezdeményezésbe fogtak, mint mi.

Az ősz folyamán három workshopon (kuratórium és alapítás, adományszervezés, adományosztás) vehettünk részt a többi csapattal, módszereket, jógyakorlatokat tanultunk, a kérdéseinkre szakszerű válaszokat kaptunk, miközben minden héten legalább egyszer mi magunk is összejöttünk egy online találkozóra, hogy továbbgondoljuk a leendő alapítvány munkáját.

December közepén egy második pályázatot is elkészítettünk és beadtunk a Gyökerek és Szárnyak Alapítványhoz, ami már a konkrét terveinkről szólt. És azon a napon – a karácsony előtti héten – megszerveztük az első online nyílt napunkat, amelyre a kerületben élő-dolgozó ismerőseinket hívtuk, abban a reményben, hogy újabb csapattagokra találunk.

Így is lett, remek és elkötelezett tagokkal sikerült gyarapodnunk, ezután már tizenketten ültünk legalább hetente egyszer a monitor előtt, és alakítgattuk a tennivalók részleteit: mi legyen az alapítvány neve? Mekkora alapító vagyont kell összegyűjtenünk az induláshoz? Ki fog segíteni a weboldal, a logó, a kapcsolatrendszer kialakításában, ki ért a civil jogi ügyekhez?

Január közepén jött a hír: a GySzA nagyon eredményesnek értékelte a pályázatunkat, hisz bennünk, és 2021. évi munkánkat további mentorálással, szakmai utakkal és egymillió forinttal támogatja! Nehéz leírni, mit éreztünk. Ekkor már készen állt a kampánytervünk, hogy milyen módszerrel tudjuk összegyűjteni a bírósági bejegyzéshez szükséges 300 000 Ft alapító vagyont.

Január utolsó hetében elindítottuk az első kampányunkat, amelynek az volt a célja, hogy az alapító vagyont összegyűjtsük. Hetente új hírlevelet küldünk az ismerősöknek, a szépen gyarapodó érdeklődőknek, és számunka is hihetetlen módon február 13-án elértük, a kampány végére pedig meghaladtuk a kitűzött célt: 365.166 Ft-ot adott össze az alapító tőkére 30 adományozó. 

A második sikeres pályázat során egy komoly felajánlást is kaptunk a GySzA-tól: ha 2021. december 31-ig sikerül összegyűjtenünk kétmillió forintot, ők ugyanennyit tesznek hozzá. Ez lehetővé tenné, hogy 2022-ben kétszer akkora összeget tudjunk helyi kezdeményezések támogatására fordítani. Kemény munka lesz, de miután az első kampányunk az alapító tőke összegyűjtése elképesztően jól sikerült, már kezdjük érezni, hogy a közösségi alapítvány nem csak nekünk fontos, hanem másoknak is a kerületben, hiszen beigazolódott, amiben hittünk: valóban van helye, van jövője egy közösségi alapítványnak Óbudán!

Most itt tartunk. Jelenleg az alapító okirat szövegezésével foglalkozunk, közben megkezdjük a kerületi civil szervezetekkel való kapcsolatfelvételt.

Felajánlásokat gyűjtünk (legyen az pénzadomány vagy önkéntes munka), mindenkire számítunk, aki ötlettel, munkával, felajánlással, részvétellel, vagy csak csupán jó szándékkal és a jó hírünk terjesztésével szívesen mellé állna Óbuda hamarosan létrejövő közösségi alapítványának. Mert együtt többek vagyunk!

És hogy mit tervezünk az idei évre?

Ötletekkel teli a puttonyunk (pl. szívességbank, biciklisek életének könnyítése, kutyás közösségek bevonása, a II. kerületi szervezőcsoporttal közös akció), de amire most igazán koncentrálunk: szeretnénk egyrészről a kerületet és az itt élőket jobban megismerni, másrészről, az igényeket  még inkább körbejárni annak érdekében, hogy célzottan tudjunk támogatni olyan ügyeket, amelyek Óbudát lázban tartják.  Ezzel egyidőben - ahogy a járványhelyzet engedi - szeretnénk tematikus sétákat szervezni a kerületben, hogy minél többen megismerhessék az értékeit, a gazdag történelmi és ipari múltjától a sportéletén át a természeti kincsekig. A nyári időszakra adománygyűjtő koncerteket, garázsvásárt, művészeti árverést is tervezünk annak érdekében, hogy összegyűljön a kétmillió forint, hogy kaphassunk még kétmillió forintot, amit a helyi közösségre tudunk fordítani.  

Jön a tavasz! Ébredezünk mi is, reméljük te is. Ha szeretnél a szervezőcsapat tagja lenni, vagy csak érdekel a közösségi alapítvány gondolata vagy a munkánk, akkor gyere el március 5-én tartandó online nyílt napunkra! Hozz ötletet, tapasztalatot, felajánlást, légy a barátunk, légy te is aktív szereplője a közösségnek! Várunk!